ADS

Resep Masakan Tempoyak Ikan Patin Enak

 Tempoyak sangat enak bila dikombinasikan dengan ikan patin RESEP MASAKAN TEMPOYAK IKAN PATIN ENAK
RESEP TEMPOYAK IKAN PATIN
Tempoyak sangat enak bila dikombinasikan dengan ikan patin. Walau sederhana khas rasa dari tempoyak yang dipadukan dengan lezatnya ikan patin sanggup menjadi hidangan Istimewa keluarga. Mau tahu cara memasaknya sanggup mengikuti resep berikut ini.
Bahan dan Bumbu :
  • 1 kg ikan patin, bersihkan, potong-potong
  • 150 gr tempoyak
  • 1 batang serai, memarkan
  • 3 cm lengkuas, memarkan
  • 800 ml air
  • gula pasir secukupnya
  • garam secukupnya
  • penyedap secukupnya
Haluskan:
  • 5 buah cabai merah
  • 10 buah cabai rawit
  • 3 cm kunyit
  • 3 cm jahe
CARA MEMBUAT TEMPOYAK IKAN PATIN :
  1. Masak air bersama tempoyak, bumbu halus, serai dan lengkuas hingga mendidih.
  2. Masukkan ikan, garam, vetsin dan gula pasir. Masak hingga ikan matang.
  3. Angkat dan sajikan.

Subscribe to receive free email updates:

ADS